tiistai 2. syyskuuta 2014

Kurkistus / Glimpse

Tartussa siis! Oikeastaan olen ollut täällä jo hyvän aikaa, vaikka blogipuolella onkin ollut varsin hiljaista. Ensin ei ollut nettiä, ja kun se tuli, ei ole ollut mitään sanottavaa, tai mitään näytettävää. Totuttelemisesta ja järjestelystä, tai pakastepelmeeneistä tai oikein hyvästä, mutta sysirumasta ruoasta on vaikea ottaa nättejä kuvia. Tänäänkin tein itselleni fiiliksissä haukea, kanttarelleja ja kaalia, niin hyvää, niin epävalokuvauksellista! Ja halpaa myös, mikään ei maksanut yli euroa, samasta satsista syö vielä huomennakin. Toisaalta taas, ajattelin julkaista vielä yhden, ehkä jopa kaksi puolivalmista postausta kesältä.

It's Tartu speaking! To tell you the truth I've been here for quite long now, just very quiet on the blogging side. I have, of course, an excuse - first no internet, then no photos, then nothing to say. It's hard to take good pictures of things still looking for their place, getting to know everything, frozen dumplings or even good food that just happens to look very unappetizing. That btw happened again today, cooked cheap but totally tastebud exploding pike, chanterelles and cabbage - didn't look exactly photogenic.Then again, I got two good looking food posts from summer almost ready, might be publishing them later as flashbacks for good summer.

Mitä nyt kuuluu? Kuuluu oikein hyvää, pidän asunnostani, uusi luokka vaikuttaa mukavalta ja Tartu on I-H-A-N-A kaupunki. Reitit ja liikennekulttuuri ovat täällä pyöräillessä vielä niin uusia juttuja, etten ole uskaltanut pahemmin kuskata kameraani mukaan kaupungille, osansa voi olla myös sillä, että viimeisen viikon on koko ajan ollut kauhea kiire jonnekin, ja minä yleensä myöhässä. Kuvaavaa on kuitenkin, että matkallani keskustaan on mm. Paavo Pesusieneksi maalattu keltainen postilaatikko, plakaatti aidassa, jossa Haruki Murakamilta lainaus, uutta ja ultramodernia virolaisarkkitehtuuria, kuusi julkisivuremonttia, kaksi tietyömaata, tasoristeys, kasoittain graffiteja, katutaidetta ja tapahtumien mainosjulisteita, risteys joka näyttää Berliiniltä, neljä autiotaloa, katedraalin rauniot, ainakin kuusi yliopiston rakennusta, VIP tenniskenttä, lenkkipolkuja ja aika monta patsasta. Sellaista.

How is it going, then? Really well. I like my apartment, new classmates are nice, and Tartu, oh I simply love Tartu! Considering biking here is still a bit suicidal I haven't yet started carrying my camera around. Some thanks may also be for the incredible hurry last week has been filled with, add me almost always late, no good. But to give you some taste, on my way to city center there is for example: old yellow mailbox with painted Spongebob Squarepants face, a quote from Haruki Murakami on a fence, ultramodern new Estonian architecture, six facade renovations on run down houses, two roadworks, railway crossing, tons of graffiti, street art, ads for all kinds of happenings, crossroad that strongly resembles Berlin, four deserted buildings, ruins of an old cathedral, at least six university buildings, VIP tennis court, jogging paths and quite many statues. That kind of things in only 10 minutes of biking.

Kahviloita, halpoja ruokapaikkoja ja baareja on niin paljon, etten millään voi vielä nimetä suosikkeja. Tykkään kuitenkin kovasti paikallisesta istuskelukulttuurista - kaupunki on nurkkiaan myöten täynnä keskiviikosta lauantaisin, ja muulloinkin melko elävä, ja kaikki istuskelevat. Puistoissa, kahviloissa, baareissa, pubeissa, kauppakeskuksissa, clubeissa, ravintoloissa, portailla - kaikilla on jotain asiaa jollekin ja se on aina hetken istahtamisen arvoista.

When it comes to cafés, cheap restaurants and bars, there's so many of them that it's absolutely impossible to choose any favourites. But the city has a right kind of attitude towards them, a just-sitting-around- attitude. People are everywhere, especially from Wednesday to Saturday, everywhere, and mostly they're going to, or already are sitting somewhere, chatting, catching up with each other, enjoying the day, whatever. In cafës, restaurants, bars, pubs, clubs, stores, streets, parks, stairways - everywhere. And a short while sitting down with somebody is always worth it for them.

Yksi ehdottomista suosikkipaikoistani on kuitenkin vanha kauppahalli, tai markkinahalli, tai turuhoone. Kasviksia, hedelmiä, kananmunia, yrttejä, sieniä, hunajaa, leivoksia, voita, lihaa, lihaa, lihaa, paljon kalaa, kaikkea. Ja niin halvalla ja tuoreena! Valkosipuli on käytännössä katsoen ilmaista nyt syksyllä, ja yksin asuvana valkosipulifanina syön leivän päällä ja ruoassa muutaman kynnen päivässä... Jos asuisin yhtään lähempänä, tai ylämäki takaisinpolkiessa ei olisi ihan koko matkan mittainen, olisin siellä varmasti joka päivä. Kun kerkiän ja saan aikaiseksi, turuhooneesta teen ehdottomasti ihan oman postauksensa. Toinen samanlainen suosikki on Kaubamajan edustan Babushkat, myyvät kukkia - halpoja ihania puutarhakukkia, kestävät niin pitkään maljakossa kukkakaupan kukkiin verratuina. Tänään toin mukanani pallokoisoja (mummolafiilistä siis), kuivatan ne talveksi.

I do know one favourite place though - an old market hall, Turuhoone. They sell everything there, from vegetables and herbs and mushroom to butter, cheese, bread, pastries, fish and meat. All is startlingly cheap and fresh, plus you can buy just a small piece of everything, not a family size portion, and people selling their products there are really nice to chat with, unlike Selver's cashiers. So naturally I'm taking all the good out of that place, would be there all day every day if it were any closer to my place. I'm sure going to write a whole own post about it later. And maybe about garlic too a bit - I've been eating few cloves of it every day in food and on breads etc, the perks of living alone. Also loving the babushkas outside Kaubamaja who sell cheap garden flowers. Today I got some winter cherry branches, I'm going to dry them and have some color to the approaching winter.

Jos joitain varjopuolia pitäisi etsiä... Opiskelijaelämä on kiireistä, yhtäkkiä joku haluaa juuri sinutkin jonnekin, joka ilta. Aina ei jaksa, eikä edes melkein aina. Onneksi luokalla on muitakin, joille ei maistu viettää baarinnurkassa jokaista iltaa. Toisekseen, hanavesi on kyllä puhdasta ja oikeasti hyvän makuista ja raikasta, siinä on vain paljon kalkkia. Juodessa ei haittaa, eikä suodatinkahvissakaan, kun on se suodatin. Kattiloita saakin sitten jynssätä jynssäämästä päästyään. Keksin onneksi tänään keittää espressoni pullovedestä, ja makukin muuttui ihan uudeksi! 

If I really need to find something bad in all this... Being a newbie student is really hectic on the evening sides. Every night somebody wants you too to join them somewhere. Luckily I'm not the only one on my class regularly also turning down invitations. Tap water is good, clear and fresh, but it does have loads of chalk in it. I don't mind it in drinking water, but washing all my pans and glasses from chalk is bad, really bad. Thank god I realized today I can also make my espresso from bottled water - espresso enlightening!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti